Irans ex-vicepresident erkände mordet på sin fru

En iransk regimpolitiker vände sig in för att dödligt skjuta sin fru.

Tidigare Teheran borgmästare Mohammad Ali Najafi, 67, övergavs till polis efter att den 35-årige skådespelerskan Mitra Ostad, den andra av hans två fruar, blev dödad.

I fotografier som har skandaliserat sin nation, visades Najafi hälsas varmt av myndigheter, som böjde sig med respekt  fortfarande utan handbojor, på polisbefälhavarens kontor.

Najafi loggade som han berättade för en reporter för Iranska TV kanalen (IRIB) om hans ”misstag” i skytte Ostad, 35, som han hade försökt skilja sig.

”Jag förlorade mitt humör och tog pistolen”, sa han, enligt bilderna. ”Hon gick till duschen, och jag följde henne.

Han skyllde på hennes ”speciella temperament” som orsakade mig att göra ett sådant misstag och gjorde att hon också förlorade hennes liv.

”Hon blev panik och attackerade mig för att ta pistolen, och jag tog felaktigt handen vid avtryckaren,” sade han.

IRIB-reportern visades också om att hantera pistolen som påstås användas i attacken – vilket tyder på att den inte genomgick stränga ballistiska tester – räkna antalet kulor kvar i kammaren.

”Det fanns 13 kulor i det”, säger han. ”Fem var avfyrade. Två slog offeret och tre slog väggen. ”

Nästa dag överfördes Najafi till Teherans brottmålsdomstol och – utklädd i fängelseklädsel – hävdade att hans fru hotade att avslöja ”konfidentiell information” till allmänheten och underrättelsetjänsten, enligt rapporten.

”Mitra kontrollerade alla mina drag och kontakter,” sa han och erbjöd ingenting att backa upp sina påståenden.