Iranska Regimen stänger Assyrian Presbyterian Church i Tabriz

Det assyriska kristna samhället i den nordvästra iranska staden Tabriz har lämnats i ett tillstånd av chock, efter att presbyterianskyrkan tvingades stängas tidigare denna månad.

Den iranska regimens underrättelsetjänstemän stormade den 100-åriga kyrkan, som är en nationalhistorisk plats, den 9 maj ändrade alla lås, rev ned korset från kyrkstornet och beordrade kyrkans väktare att lämna, den assyriska internationella Nyhetsbyrån rapporterade.

De klargjorde att det assyriska folket inte längre får hålla någon gudstjänst där, sade den 23 maj.

En källa sa kyrkans medlemmar hade varit rädsla för några dagar efter jul, då pastorer från andra kyrkor hindrades från att besöka Tabriz-kyrkan för en gemensam tillbedjan med andra assyriska och armeniska kristna.

Sedan kom den 9 maj ”ett stort antal” agenter från underrättelsetjänsten och EIKO, en organisation under direkt styrning av regimens högsta ledare, in i vår kyrkans sammansättning och bytte alla låser på dörrarna, tog bort korset från kyrkans höga torn, installerade några övervakningsinstrument och började hota och tvinga vår vårdnadshavare att omedelbart lämna sin plats i förbandet. ”

Kyrkan, som tillhör det assyriska presbyteriet, erbjöd många år tjänster i Assyrian, ”konfiskerades” av revolutionärdomstolen 2011, men kyrkliga medlemmar hade kunnat fortsätta använda byggnaden för tjänster på assyriska språket – tills nu .