Aktivist i Iran dömd till döden för samarbete med oppositionen

Teherans revolutionsdomstol dömde fyra aktivister med kopplingar till iranska oppositionsgruppen till stränga fängelsestraff och döden. Domen mot de fyra männen kom i söndags från revolutionsdomstolens avdelning 28 i Teheran.

Abdullah Ghasempour, 34 år, dömdes till åtta års fängelse och döden anklagad för “krigföring mot gud”.

Domstolen hävdar i sin dom att Abdullah Ghasempour hade satt eld på en bas som tillhörde Basij-milisen, filmat händelsen och skickat den till media knuten till [oppositionsgruppen] PMOI/MEK och stoppa regimkritiska protester.

Domstolen dömde tre andra män, bland dem Abdullahs bror, till fem och ett halvt års fängelse vardera anklagade för “olaglig sammankomst” och “olagligt samarbete”. Mohammad Hossein Ghasempour, 32 år, Alireza Habibian, 30 år och Akbar Dalir, 34 år, sitter för närvarande frihetsberövade i Teherans ökända Evin-fängelse.

Samtliga fyra aktivister var arresterade den 21 maj 2018 i Teheran. De satt frihetsberövade i Evin-fängelset i nästan ett år utan rättegång.

Iranska regimen har trappat upp nedslagen mot oppositionella och sympatisörer till den mest organiserade oppositionsgruppen, Folkets mojahedin (PMOI/MEK), i Iran under 2018.

Domen mot männen är det senaste i raden av regimens desperata försök att krossa oppositionen samtidigt som regimkritiska protester ökar och sprider sig över hela landet.

Regimens underrättelseminister Mahmoud Alavi tillkännagav i april att minst 116 grupper med kopplingar till oppositionen, PMOI/MEK, var arresterade förra året. Generaldirektören för regimens underrättelseministerium i Östazarbaijan-provinsen kungjorde kort därefter var arresterade i provinsen under 2018.

Antalet arresteringar är betydligt högre än vad regimen har avslöjat enligt uttalanden från Iranska nationella motståndsrådet (NCRI). Den iranska oppositionskoalitionen, där (PMOI/MEK) ingår, har som frihetsberövats förra året i samband med de folkliga protesterna.