Två 17-åriga pojkar piskades och hemligt avrättades i Iran – Amnesty International

De Iranska myndigheterna har piskat och i hemlighet avrättade två pojkar under 18 år, Amnesty International rapporterar, vilket visar en fullständig förakt för folkrätten och barnens rättigheter.

Människorättsgruppen meddelade den 29 april 2019 att Mehdi Sohrabifar och Amin Sedaghat, två kusiner, avrättades den 25 april i Adelabad-fängelset i Shiraz, Fars-provinsen, södra Iran. Båda arresterades i åldern 15 år.

Enligt information från Amnesty International var tonåringarna omedvetna om att de hade dömts till döden förrän strax innan de blev avrättade och bära pisk-märken på sina kroppar, vilket indikerar att de hade blivit piskade före deras dödsfall. Deras familjer och advokater var inte informerade om avrättningarna i förväg och var chockade över att lära sig nyheterna.

De iranska myndigheterna har än en gång bevisat att de är beredda att sätta barn ihjäl, med flagrant icke respekt för internationell rätt. Det verkar som om de grymt höll dessa två pojkar i mörkret om sina dödsdomar i två år, slog dem i livets sista ögonblick och utförde sedan sina avrättningar i hemlighet ”, säger Philip Luther, Mellanöstern och Nordafrika direktör vid Amnesty Internationell.

Irans regim är fortfarande den bästa bödeln av barn i världen. Som en stat som är medlem i konventionen om barnets rättigheter och den internationella konventionen om medborgerliga och politiska rättigheter är Iran juridiskt skyldig att behandla någon under 18 år som barn och se till att de aldrig utsätts för dödsstraff eller livstids fängelse.

Mehdi Sohrabifar och Amin Sedaghat hade hållits i ett ungdomsjusteringscenter i Shiraz sedan 2017. Den 24 april överfördes de till Adelabad-fängelset, uppenbarligen utan att veta orsaken. Samma dag fick deras familjer ett besök med dem, men de fick inte veta att det var i förberedelse för deras avrättning.

Nästa dag, den 25 april, mottog familjerna plötsligt ett samtal från Irans juridiska medicinorganisation, ett statligt rättsmedicinskt institut, informerade dem om avrättningarna och bad dem att samla in kroppar.

De rättsliga processen som ledde till de två pojkarnas övertygelse om våldtäktsavgifter och straff var oskäliga och flagranta kränktes principerna om ungdomsrätt. Efter deras arrest hölls de i två månader i ett polisens interneringscenter, där de sa att de blev slagna, sa Amnesty International. De hade inte heller tillgång till en advokat under undersökningsfasen.

Utövandet av att utsätta barn för att polisfråga i avsaknad av en vårdnadshavare eller advokat bryter mot barnkonventionen, vilket föreskriver att barn som strider mot lagen måste garanteras snabb rättslig hjälp.

Amnesty International har registrerat avrättning av 97 personer i Iran som var under 18 år vid tidpunkten för brottet mellan 1990 och 2018. Mer än 90 andra är riskerade för avrättning.

Det faktum att Mehdi Sohrabifar och Amin Sedaghats avrättningar inte offentliggjordes innan deras ärenden gjordes för att vara kända för Amnesty International stärker organisationens oro över att det verkliga antalet avrättningar av ungdomsbrottslingar i landet faktiskt är högre än siffran som den har registrerat. Ungdomsbrottslingar som för närvarande är i dödsrad riskerar också att bli verkställda i hemlighet om deras ärenden inte uppmärksammas av människorättsorganisationer för offentlig kampanj och förtal.

Vi har identifierat en trend där Irans myndigheter utför avrättningar av ungdomsbrottslingar i hemlighet och utan att ge familjemedlemmarna förhandsanmälan, till synes i ett avsiktligt försök att undvika global utbrott. Detta gör det allt viktigare för inflytelserika internationella aktörer som EU att öka sina diplomatiska och offentliga insatser för att pressa Iran för att sluta använda dödsstraffet mot ungdomsbrottslingar ”, säger Philip Luther.

Många har tillbringat långa perioder på dödsraden – i vissa fall mer än ett decennium. Några har planerat sina avrättningar och skjutits upp flera gånger och lägger till deras plågor. Sådana osäkerhetsförhållanden som orsakar allvarlig ångest och psykisk ångest utgör grym, omänsklig och förnedrande behandling.

Användningen av dödsstraff för våldtäkt är inte tillåtet enligt internationell rätt, enligt vilken användningen måste begränsas till de allvarligaste brott som innebär avsiktliga dödsfall.