Ökänd människorättsförbrytare tar över Irans juridiskt system

Ebrahim Raisi, en ökänd människorättsförbrytare, utses till chef för regimens så kallade rättsväsende. Han kommer officiellt att ta över posten den sjunde mars.

Det bekräftar Gholamhossein Mohseni Ejei, talesman för regimens rättsväsende, för regimens statliga medier på söndagen.

Raisi ersätter prästmannen, Sadegh Amoli Larijani, som finns på EU:s sanktionslista för delaktighet i grymma människorättskränkningar i Iran.

Sadegh Amoli Larijani utsågs tidigare till ordförande för prästerskapets Lämplighetsråd.

Prästmannen Raisi, utmanade Rouhani i det senaste presidentvalet och var högsta andlige ledarens favoritkandidat. Hans kandidatur bidrog till ett växande krav på rättvisa i det iranska samhället eftersom Raisi är en av de ansvariga för 1988 års massaker på tusentals politiska fångar i Iran.

Han var medlem i “Dödskommissionen”, som det är känt bland iranska politiska fångar. Kommissionen övervakade massakern på 30000 politiska fångar sommaren 1988.

“Det faktum att en ökänd människorättsförbrytare får leda prästerskapets så kallade rättsväsende pekar mot en konsolidering inom regimen för ökad kväsning av regimkritiska protester inför växande folkligt missnöje”, sade Massud Kiani, FFFI:s EU-representant.

“Detta är oroväckande nyheter för regimkritiker och aktivister men avslöjar samtidigt prästerskapets verkliga ansikte”, tillade han.

Raisi är för närvarande chef för Astan Quds Razavi, Irans rikaste välgörenhetsstiftelse som ansvarar för landets heligaste helgedom i Mashhad, nordvästra Iran. Stiftelsen har mycket nära kopplingar till prästerskapets högsta andlige ledare, Khamenei.