Iran: politiska fänge nekade livräddande medicinsk behandling

Iran förnekar akut livräddande medicinsk behandling till en politisk fånge som diagnostiserades med en sällsynt form av bencancer.

Arash Sadeghi, 38, tjänstgör 19 år i fängelse för fredligt arbete för mänskliga rättigheter, vilket inkluderar att prata med media och Amnesty International.

Han har lider av medicinska problem eftersom han skickades till Raja’i Shahr-fängelset i Karaj i juni 2016. Man tror att de började med en obehandlad infektion på sin axel som utvecklades efter en operation och orsakade honom svår smärta i armen.

Sadeghi blev så småningom överförd till ett sjukhus, där läkare diagnostiserade honom med en cancer tumör i hans axel och rekommenderade en omedelbar överföring för specialiserad medicinsk behandling. Fängelsemyndigheterna upphörde dock överföringen och har upprepade gånger nekat begäran om ytterligare behandling eller kontroller. Först hade Sadeghi ingen aning om diagnosen.

Sadeghi har inte varit i ett sjukhus sedan september och kan nu inte röra sin högra arm, då infektionen på axeln blir värre om dagen. Hans far Hossein twitade nyligen för att uttrycka sin oro över Sadeghis hälsa.

Sadeghi dömdes för att ”agera mot nationell säkerhet, delta i protester, åtal mot den högsta ledaren, bilda olagliga grupper och propaganda mot regimen” och dömdes till 15 år. Han hade tidigare fått en suspenderad 4-årig fängelsestraff, vilken tillkom till den nya domen.

Sadeghi sade att dessa anklagelser tillverkades av domstolen och Revolutionary Guard Corps.

I september lanserade Amnesty International en kampanj för att uppmana den iranska regimen att tillåta Sadeghi att överföra till Cancerinstitutet för att genomgå kritiska tester efter hans familjs misslyckade försök att övertyga åklagarmyndigheten i Teheran för att tillåta överföringen.

Amnesty skrev: De iranska myndigheterna behöver […] snabbt släppa Arash och se till att han får den specialistvård han behöver”.

Tyvärr, trots att man fick 11 000 signaturer, ignorerades Amnesty-kampanjen genom regimen och Sadeghi behöver fortfarande behandling.

Sadeghis fru, Golrokh Ebrahimi Iraee, tjänar också en fängelsestraff för aktivism mot regimen. Hon dömdes till sex års fängelse för att skriva en opublicerad berättelse om den barbariska övningen att stening någon till döds.

Sadeghi och Iraee, som var på sjukhuset då och inte kunde delta i rättegången, dömdes av revolutionsrättens avdelning 15. Domare Abolqasem Salavati vägrade att skjuta upp rättegången för att höra Iraes försvar. Men anklagelserna för ”samverkan mot nationell säkerhet”, ”propaganda mot staten”, ”sprida lögner i cyberspace” och ”förolämpa den islamiska republikens grundare” [Khomeini] ”upprätthölls vid överklagande.

Sadeghi gick på hungerstrejk i 71 dagar för att protestera mot sin mening och lämnade flera hälsokomplikationer.