Iran: Regimen vägrar att godkänna en proposition för att förebygga våld mot kvinnor

Den iranska juridiska systemet har krävt att lagen om skydd mot kvinnor mot våld måste revideras grundligt och uttrycka tvivel om huruvida de tunga bestraffningar som föreskrivs i lagförslaget för brott mot kvinnors rättigheter faktiskt kan försvaga familjekonstruktionen, d.v.s. att sätta en man i fängelse för att slå sin fru.

Gholam-Hossein Mohseni Eje’ii, första vice minister och talesman för rättsväsendet, sade: ”Syftet med att anta denna proposition är att stärka familjemiljön så att kvinnor, makar och andra skulle känna sig trygga i alla avseenden.

Han hävdade att Irans allmänna politik är ”fängelse”, vilket berättar varför iranska fängelser är mellan tre och fyra gånger kapacitet, och att propositionen förespråkar fängelse som ett straff för varje ”mindre kränkning”, en fras som ska översättas till varje våldshandling mot kvinnor.

Eje’ii sa:propositionen innehöll många problem så mycket att det inte kunde reformeras. Lösningen är att utarbeta en helt annan proposition eller att bara reformera den nuvarande propositionen i samarbete med regeringen. ”

Den här löjliga uppfattningen gjordes av judiciets kulturminister, Hadi Sadeqi, som hävdade att det var omöjligt för PSW-propositionen att stödja kvinnor om det skickade sina män till fängelse och beskrev handlingen att fängsla inhemska missbrukare som ”störst slag mot kvinnor och familjer”.

Han sa: ”När en kvinna skickar sin man till fängelse, kan den mannen aldrig vara en man för henne igen, och kvinnan måste acceptera risken att bli skild i förväg.”

Detta visar, som om vi behövde det bekräftat, att den iranska rättsväsendet och regimen som helhet inte tar våld mot kvinnor på allvar, särskilt när en man begår det våldet.

Det visar också att regimen inte har någon aning om den destruktiva inverkan som våld i hemmet har på en kvinna eller i familjen som helhet. Faktum är att om regimen skulle titta på huvudorsaken till de flesta fallen av kvinnliga dödsfall, självmord och flyktingar, liksom de ökande skilsmässorna, skulle de tycka att majoriteten är kopplad till våld i hemmet.

Regimen har blockerat propositionen i 13 år, inte för att de har en fängelsestraff, men för att de inte bryr sig om kvinnor. Det är därför de arresterar kvinnor som protesterar mot tvångs hijab och vägrar att öka åldern för äktenskap för tjejer till 15, vilket fortfarande skulle vara skrämmande ung.