Irans avskyvärd mänskliga rättigheter rekord för januari 2019

Iran Human Rights Monitor har släppt sin rapport om brott mot de mänskliga rättigheterna i Iran för januari månad och, som alltid, är det en hjärtskärande läsning med tortyr, godtycklig arrestering, missbruk av marginaliserade grupper och död. Det är emellertid viktigt att veta vad mullas regim gör, så att vi kan kräva förändring. Därför ber jag dig att läsa den här sammanfattningen och klicka här för en mer detaljerad rapport. Regimen använder dessa missbruk för att undertrycka det iranska folket och hålla ett skakigt grepp om makten, men genom att avslöja sitt malignt beteende kan vi förhoppningsvis övertyga det internationella samfundet att agera.

Kanske det mest uppenbara exemplet på Irans engagemang för kränkningar av de mänskliga rättigheterna i januari kom från åklagarmyndigheten Mohammad Jafar Montazeri, som uttryckte sin sorg att Regimen inte längre kunde utföra brutalt – eller som han kallade dem gudomliga – straff, som amputationer, steningar eller blinda, för att undvika fördömande av internationella organ. Han försökte hävda att dessa straff var på något sätt religiösa vilket är en lögn, men det kunde inte ha varit mindre lämplig. Medan det är sant att Iran inte har utfört en amputation sedan januari 2018, beror de på att utföra en ut senare i månaden på en man dömd i oktober.

Regimen fortsätter också rutinmässigt att genomföra piskning som straff för icke-våldsamma brott (minst 23 utfärdades och sju utförs i januari ) och har brutit mot den utbredda användningen av tortyr mot fångar.

Faktum är att när aktivisten Esmail Bakhshi avslöjade att han hade torterats av Irans underrättelsetjänst, medan han var i förvar i slutet av förra året, utlöste han en massiv social media kampanj av iranier som avslöjade att de också hade varit fysiskt eller psykologiskt torterade medan de fanns i fängelse , med hjälp av Farsi hashtag ”Jag blev också torterad”. Även en snabb blick på inlägg som använder den taggen kommer att spåra dig med berättelser om sexuell tortyr, misshandel, amputationer och andra saker som inte kunde föreställas av någon normal människa. Det är välkänt att regimen använder tortyr för att extrahera tvångsbekännelser eller bryta andan för politiska fångar, men det är väldigt annorlunda att veta att och läsa förstahandsredovisning.

Som man kan föreställa sig är det också ganska lyckligt att genomföra en regim utan tvivel om att tortera politiska aktivister och piska människor för ekonomiska brott, ofta för icke-våldsbrott som strider mot folkrätten.

Iran avrättade minst 12 personer i januari; Fem av dem offentligt, vilket är barbariskt för både offret och de som görs att titta på. Ett av offren var Mohsen Rezaie, som människorättsaktivister säger var tvungen att erkänna under tortyr och är oskyldig för det mord han anklagades för. något som den iranska rättsväsendet rapporterade tillträde till sin mamma. Medan en kvinna, som endast identifierades som M.A, blev den 87: e kvinnan som skulle utföras under Hassan Rouhani som president.

En annan  offer, en 31- årig man som inte namngavs i rapporten, hängdes offentligt för att han utpekat som brutit mot Irans anti-homosexuella lagar. Detta är ytterligare en anledning till att USA uppmanar EU att vidta åtgärder mot Iran, enligt den amerikanska ambassadören i Tyskland Richard Grenell, som sade att ”kriminalisera homosexualitet eller offentligt hänga någon för att vara homosexuell är oförenlig med FN: s universella förklaring om de mänskliga rättigheterna” .

Regimen fortsatte också sin nedbrytning av aktivister från att döma mänskliga rättigheter juridiskt ombud att försöka miljöaktivister på bevis som extraheras under tortyr för att införa kommunikationsförbud mot aktivister. Det fortsatte också att arrestera religiösa och etniska minoriteter för fredliga protester mot förnekandet av sina rättigheter. Medan fångar, i synnerhet samvetsfångar, ofta nekades medicinsk behandling, påbörjad process och tvingades till ensam fångenskap.