Lärare fortsätter att slå i Iran

Antisystems protester har blivit rutinmässiga i Iran det gångna året, men det är strejker och demonstrationer av iranska lärare som är särskilt anmärkningsvärda, med tanke på deras åtagande att förbättra framtida generations liv genom regeringsförändringar och utbildning.

Det här är en rapport om proteståtgärder som lärare i Iran har pågått under de senaste två veckorna. även om den underkänns av den iranska regimen, kan detta vara ofullständigt.

Torsdagen den 24 januari höll lärare protester i Kermanshah, Alborz, Isfahan och Ardebil, som chanting anti-regimsslagord och krävande förbättringar av deras levnadsförhållanden.

I Ardebil samlades lärare utanför utbildningsdepartementets kontor i protest mot bristen på svar på sina legitima krav vid tidigare protester.

Isfahan-lärarna uttryckte sin ilska efter 40 år av mullahs regim och chanting: ”Revolutionen var inte tänkt att vara så här. Det var inte tänkt att vara fängelse, korruption och fattigdom. ”

Alborz-lärare ropade president Hassan Rouhani för löften om att lösa Irans ekonomiska problem, inklusive den höga inflationen och de höjande priserna som han gjorde medan han körde på kontoret. Halvvägs genom sin andra term, misslyckades han att uppfylla dessa löften.

De chanted: ”Inflation, höga priser, svara Rouhani!”

Medan lärare i Kermanshah chansade slagord som ”Livsförmåner, bostäder, det här är legitima rättigheter!”, ”Fri utbildning är vår rätt!”, ”Arbetare, lärare, studenter, enhet, enhet!”. De publicerade också ett uttalande och redogjorde för sina krav och ifrågasatte varför Regimen inte svarade på de krav de ställde vid en protest den 20 januari.

Dessa krav inkluderade men var inte begränsade till:

• Oskyddat frigörande av alla fängslade lärare och för de fall mot dem att stängas samt ett slut på förföljelsen av lärare som protesterar mot att kräva sina rättigheter

• Erkännande av lärarförbund och slutet på förföljelsen av lärare som går med i fackföreningarna

• Justeringar av lärarnas löner för att möta nuvarande reala inflation och löner för andra statliga anställda samt ett fungerande försäkringssystem för arbets- och pensionärer

• Öka utbildningsbudgeten baserat på reala inflationsnivåer för att verkligen ge fri utbildning och skapa lämpliga inlärningsmiljöer

Iranska lärare höll också många protester under 2018 och krävde samma saker, men Regimen har ignorerat dem vid varje tur.

I maj höll lärare i 34 städer strejker. I oktober gick lärare i 103 städer i strejk i två dagar. I november var lärare i hela Irans provinser i strejk.

Den iranska motståndet skrev: ”Protester från iranska lärare blir allt vanligare, organiserade och expansiva. När man ser i samband med andra pågående protester över Iran, brinner modet och beslutsamheten hos iranska lärare och hjälper andra samhällen som protesterar mot sina mest grundläggande rättigheter, som arbetare, lastbilsförare och köpmän. I tandem är den iranska regimen i ökande grad oförmögna att kväva röstfriheten och protesterna för lärare och andra delar av det iranska samhället. ”