Irans skam år: Mer än 7000 dissidenter arresterade under 2018

De iranska myndigheterna genomförde en skamlös kampanj av förtryck under 2018, krossade protester och arresterade tusentals i en omfattande nedbrytning av motsats, sade Amnesty International ett år efter en våg av protester mot fattigdom, korruption utbröt över landet.

Organisationen har idag avslöjade svindlande nya siffror som visar omfattningen av de iranska myndigheternas repression under 2018. Under årets lopp har mer än 7 000 demonstranter, studenter, journalister, miljöaktivister, arbetare och människorättsförsvarare, inklusive advokater, kvinnors rättigheter aktivister, minoritets rättighetsaktivister och fackföreningsmedlemmar arresterades, många godtyckligt. Hundratals dömdes till fängelsevillkor eller piskning och åtminstone 26 demonstranter dödades. Nio personer som arresterades i samband med protester dödades i förvar under misstänkta omständigheter.

”2018 kommer att gå ner i historien som ett” skam år ”för Iran. Under hela året försökte Irans myndigheter att kväva eventuella skillnader genom att intensifiera deras utmattning av rätten till yttrandefrihet, förening och fredlig församling, och utföra massuppror av demonstranter, säger Philip Luther, Amnesty International Mellanöstern och Nordafrika Forsknings- och advokatdirektör.

”Den övergripande omfattningen av arresteringar, fängelser och pisknings domar avslöjar de extrema längder som myndigheterna  för att undertrycka fredlig protester.”

Under hela året och särskilt under januari, juli och augusti spridda de iranska myndigheterna våldsamt fredliga demonstrationer, slog oskyddade demonstranter och använde levande ammunition, tårgas och vattenkanoner mot dem. Tusentals människor arresterades och fängslades.

Några av dem slog upp i vågen av gripanden under januari prestationerna var elever, människorättsförsvarare och journalister. Också riktade var cheferna för kanaler på det populära mobila meddelandeprogrammet Telegram, som användes för att sprida nyheter om protesterna och mobilisera demonstranter.

Sammanlagt 2018, i samband med protester eller som ett resultat av deras arbete, var 11 advokater, 50 medarbetare och 91 studenter kvarhållas godtyckligt.

Minst 20 medarbetare dömdes till hårda fängelser eller pisknings domar efter orättvisa prövningar. En journalist, Mohammad Hossein Sodagar, från den turkiska etniska minoriteten i Aserbajdsjan, tappades 74 gånger i staden Khoy i provinsen Västra Aserbajdsjan efter att ha dömts för att ”sprida lögner”. En annan medarbetare, Mostafa Abdi, som är administratör av Majzooban-e-Noor-webbplatsen, som rapporterar om brott mot de mänskliga rättigheterna mot den religiösa minoriteten Gonabadi Dervish, dömdes till 26 år och tre månader i fängelse, 148 piskar och andra straff .

Dessutom blev minst 112 kvinnors människorättsförsvarare arresterade eller kvar i fängelse i Iran under 2018

Under 2018 gick de modiga kvinnors rättighetsförsvarare över hela landet i en oöverträffad proteströrelse mot de våldsfulla och diskriminerande tvingade hijab lagen i Iran. Kvinnor tog på gatorna och stod på toppen av upphöjda strukturer på offentliga platser och vred tyst på huvuddukarna i ändarna av pinnar. Som svar var de bittra bakslag från myndigheterna, mot våldsamma övergrepp, arresteringar och tortyr och annan misshandel. Vissa dömdes till fängelsevillkor efter grovt oskäliga prövningar.