Korruption i Iran resulterar i undernäring för barnen

Antalet iranska människor som lever i fattigdom fortsätter att växa, och många barn lider av sjukdomar på grund av otillräckliga mängder mat. Fattigdom är en viktig faktor för den ökande undernäringen bland iranska barn, som kan fortsätta att uppleva fysiska och psykiska funktionshinder.

Experter tror att miljontals iranska barn lider av undernäring – vilket leder till låg vikt, liten storlek, osteoporos, samt problem med både hjärnans och fysisk tillväxt och lägre immunsvar.

Över hela landet tros många sjukdomar, inklusive ökad cancer, orsakas av undernäring.

De iranska regimens medier har publicerat statistik som visar att cirka sex miljoner människor över Iran lider av osteoporos, en sjukdom som minskar tätheten och kvaliteten på benet. Benen blir mer porösa och bräckliga, och risken för fraktur ökar kraftigt.

Enligt en rapport från det statligt kallade siten Tabnak  ”lider 800 000 iranska barn under fem år av undernäring. Uppskattningar visar att hälften av dessa barn inte får tillräcklig matvaror på grund av sjukdomar och låg nutritionskultur. Den andra hälften av dessa barn under fem år lider av undernäring och låg hjärnväxt på grund av att de är födda till en fattig familj. Barnexperter tror att undernäring är den främsta orsaken till barns hjärnor som lider av dålig tillväxt. Undernäringsnummer varierar över hela landet. ”

Chefen för hälsovårdsministeriets barnavdelning begärde att man skulle ta itu med undernäring över hela landet i en intervju med den statliga ILNA-nyhetsbyrån den 4 december. Han noterade att barn i provinserna Hormozgan, Kurdistan och Sistan och Baluchistan också upplever problem med låg vikt.

Ekonomiska förhållanden ser framtiden ut som dyster för det iranska folket. Vuxen fattigdom har ökat, eftersom den härrör från en stor klyfta i samhällets klasser. Irans samhälle består av en 4 procent minoritet som bor i rikedom, medan 96 procent av iranier lever i fattigdom. Medan miljoner iranska barn lider av undernäring,
Irans högsta ledare Ali Khamenei värderas till över 95 miljarder dollar.