Iran: Barnarbete Situationen förvärras

Världens barnarbete har sjunkit med en tredjedel sedan 2000, men det finns fortfarande många länder där barnarbete är ett allvarligt problem.

Ett av dessa länder är Iran och situationen blir sämre och sämre. Ekonomin kläms och folket blir fattigare och fattigare. Oroligheterna är utbredd och människor utnyttjar desperata åtgärder för att klara av sin situation.

Ett växande problem i landet är barnarbete. Det är något som mänskliga rättigheter och barnomsorgsorganisationer har flaggat. UNICEF uppskattar att ungefär 11 procent av barnen i landet arbetade under 2012. Och självklart jobbar de illegalt eftersom barn under 15 år inte får jobba i Iran.

Det är dock mycket svårt att få exakta siffror på grund av människohandelns karaktär. Organiserade brottsgrupper väljer sina offer mycket smart – de riktar sig till människor som lever i extrem fattigdom, de riktar sig till flyktingfamiljer som lever odokumenterade och de riktar sig till hemlösa.

Barnen utnyttjas på ett antal olika sätt. Ibland är de tvungna att arbeta på gatorna – tigger eller säljer föremål. Det är inte ovanligt att se unga barn som säljer blommor eller andra små saker på gatan i landets huvudstad Teheran. Ibland är barnen tvungna att arbeta med vuxen skuldslavar i byggande eller jordbruk.

Den iranska regimen har till och med erkänt att det finns ett stort problem med barnarbete i landet. Chefen för Irans välfärdsorganisationskontor – Reza Jafari – sa tidigare i år att problemet är så stort att en enskild organisation inte kunde hantera omfattningen av frågan. Jafari sa: ”Barnarbetare är så många att ingen organisation enkelt kan hantera problemet.”

Den iranska regimen har sagt att det finns mer än 60 000 barn som bor på gatorna i Iran. Dock måste detta nummer tas med en nypa salt eftersom regimen är känd för att försöka sätta ned problemen i landet. Vissa har sagt att det finns förmodligen mer än 200.000 hemlösa barn på gatan. De flesta av dessa är centrerade kring stora städer. Hemlösa barn är särskilt mottagliga för barnarbete eftersom de inte bara lever i extrem fattigdom utan också är oskyddade av regimen.

Trots detta finns det ett växande antal välgörenhetsorganisationer och organisationer som inrättas för att hjälpa hemlösa familjer att falla i barnarbete. Men eftersom ekonomin fortsätter att försämras, löper dessa organisationer pengar och upplever nedskärningar.

Irans folk är desperata för förändring. De har spenderat år på att titta på den iranska regimen och plundra landets rikedom på terroristverksamhet utomlands och de fördömer nu offentligt regimens beteende. De uppmanar också till regimskifte och har klargjort att de inte kommer att avstå.