Irans attentat i Danmark, hot mot svensk och exiliranier

Iranska regimens underrättelsetjänst planerade ett attentat mot en Iransk dissident i Danmark. Det tillkännager dansk polis på tisdagen. Misstankarna om ett omedelbart attentat låg bakom den jätteinsats som stängde stora delar av Danmark den 28 september. Även Öresundsbron stängdes i riktning mot Sverige under insatsen. I somras planerade också en attentat mot sammankomsten av Iranierna i Paris av en Iransk diplomat.

“Enligt danska säkerhetstjänstens (PET) chef Finn Borch Andersen handlade det om en situation där man misstänkte att iransk underrättelsetjänst planerade att utföra ett attentat mot en specifik person i Danmark”, rapporterar Svt.

“En person som är norsk medborgare med iransk bakgrund greps i Göteborg söndagen den 21 oktober. [Mannen] sitter nu anhållen i Köpenhamn misstänkt för inblandning i det misstänkt planerade attentatet”, rapporterar Svt och hänvisar till uppgifter från SÄPO.

Vi har vid flera tillfällen varnat för iranska regimens spionage och hot mot svensk- och exiliranier samt regimkritiker i Sverige.