Iran: Aktivistlärare bortförd

Iransk lärare och aktivist Hashem Khastar, påstods bortfördes av medlemmar av underrättelsetjänsten i Meshhad. Khastar är chef för den iranska lärarnas handelsförening i Meshhads Golbahar-region.

Enligt rapporter blev han bortförd innan han kom in i familjen och togs till en okänd plats. Hans mobiltelefon stängdes av och hans bil lämnades parkerad utanför hans egendom i Golbahar Park. Hans familj och vänner är mycket angelägna om hans säkerhet.

Khastar tackade de slående lärarna och kritiserade den iranska regimen i ett brev som han skrev efter de senaste två dagarna rikstäckande lärares strejk. ”Vi har inga vapen. Våra vapen är våra pennor och våra ord och våra sammankomster och sittplatser. Pistolerna är i händerna på dem som skyddar laglösa, tyrann, grymma härskare istället för att försvara rättsstatsprincipen. De försvarar de som stjäl miljontals och arresterar dock småbarn och skär av händer och ben ”, läste brevet.

Dagen innan han gick saknade, skrev den pensionerade läraren också en artikel som han skickade till ett antal persiska nyhetswebbplatser att publicera. I det berättade han för det iranska folket ”Iran skulle snart vara ledigt från detta helvete.” Han uppmanade också iranier att stiga upp mot regimen och sade: ”Dina barn i fängelse kan skriva ett kort brev och ångra sig för att lätt bli frigjorda från fängelset och leva sina egna liv. Men de lär folket läxan av motstånd genom att säga nej till tyranni. De lär folket att man kan stå emot tyranni som andra nationer för att inse frihet och demokrati. ”

Han riktade sig till den högste ledaren och sade att ”korruptionens rot och alla problem var Ali Khamenei”, och att han måste hållas ansvarig.