Amnesty Internation: Avrättning av en kvinna som har varit offer av sexuella våld

Zeinab Sekaanvand, som avrättades i onsdag morgon i Urumiehs centrala fängelse, provinsen Västra Aserbajdsjan, dömdes till döden under ”qesas” (hämnd) i oktober 2014, efter en rättegång som Amnesty International kallade ”grovt orättvist”, där hon var dömd för mordet på hennes man när hon var bara 17 år.

Sekaanvand arresterades i februari 2012 och hölls i 20 dagar vid en polisstation där hon torterades av manliga poliser. Hon ”bekände” att hon hade mördat sin man, som hon var gift med vid bara 15, efter att ha lidit månader. Hennes man vägrade hennes begäran om skilsmässa.

Hon hade inte tillgång till en advokat förrän hennes sista session, vilket är när hon återkallade hennes bekännelse och berättade för domaren att hennes mans bror, som hade våldtagit henne flera gånger, hade begått mordet och berättade för henne att om hon tog skulden , skulle han förlåta henne.

Myndigheterna ignorerade både inhemskt och sexuellt övergrepp, vägrade att undersöka, och i stället dömde henne till döds.

Amnesty International, som motsätter sig dödsstraffet i alla fall, betonade att den iranska regimen har avrättat minst fem ungdomar i år och förklarade att mullorna ofta gör det med en kort uppsägningstid, för att minimera offentlig protester och internationella kampanjer.