Manifestation i Göteborg fördömer avrättningen av tre kurdiska aktivister i Iran

Svensk och exiliranier fördömde avrättningen av tre kurdiska aktivister i Iran vid en manifestation på Kungsportsplatsen i Göteborg under lördagen.

Iranska regimen avrättade Ramin Hossein-Panahi, 24, Zanyar Moradi, 30, och Loghman Moradi, 32, i Gohardasht-fängelset i staden Karaj i förra veckan. Detta trots upprepade uppmaningar från Amnesty och FN att stoppa dessa dödsstraff.

Deltagarna fördömde även regimens raketattack mot ett högkvarter som tillhör en iransk-kurdisk oppositionsgrupp i norra Irak den åttonde september.

“Enligt initiala uppgifter dödades elva människor och mellan 20 och 30 skadades. Oppositionsgruppen hade en politisk konferens när anfallet skedde”, sade Jabbar Yawar, talesperson för de irakisk-kurdiska Peshmerga-styrkorna till TT.

Tiotals deltog i lördagens manifestation för att även visa sitt stöd för de pågående folkliga protesterna i Iran mot regimen och ställde sig bakom folkets krav på demokratiskt regimskifte i landet.

Deltagarn krävde att regeringen och UD bryter sin tystnad kring regimens avrättningar av politiska fångar och godtyckliga arresteringar som ökat under senaste tiden i samband med att de regimkritiska protesterna växer i Iran.

De uppmanade regeringen att ta upp prästerskapets systematiska människorättskränkningar och terrorism vid nästa toppmöte i FN:s säkerhetsråd i New York om två veckor.