Iranska regimen avrättar tre kurdiska politiska fångar

Iranska regimen avrättade tre kurdiska politiska fångar i Gohardasht-fängelset i staden Karaj under lördagsmorgonen lokal tid. De avrättade är Ramin Hossein-Panahi, 24, Zanyar Moradi, 30, och Loghman Moradi, 32.

Avrättningarna fördömdes internationellt sedan de verkställdes trots upprepade uppmaningar från Amnesty och FN att stoppa dessa dödsstraff.

Regimen hade skjutit upp deras avrättningar vid flera tillfällen tidigare efter internationella påtryckningar.

Men regimen ignorerade uppmaningarna den här gång och verkställde deras dödsstraff. Tidigare i veckan avrättade regimen ytterligare 11 fångar.

Amnesty International varnade samtidigt att iranska myndigheter försöker tysta det civila samhället med ökade godtyckliga arresteringar.

Den senaste tidens avrättningar och godtyckliga arresteringar är ett desperat försök från regimens sida att underkuva folket och skrämma de till att ge upp de regimkritiska protester som växer för varje dag.

Amnesty sade i ett uttalande på lördagen att avrättningar av tre iranska kurder är en skandal.

“Vi är förskräckta över nyheten att de iranska myndigheterna har avrättat dessa män, trots att omfattande fördömanden av deras dödsdomar och trots uppmaningar från FN:s människorättsexperter och andra organisationer att stoppa deras avrättningar”, sade Philip Luther, direktör för Amnestys Mellanöstern- och Nordafrikaforskning, i ett uttalande på lördagen.

De tre politiska fångarna hungerstrejkade i protest mot dödsstraffen. De hade vägrat äta eller dricka vatten i flera dagar innan de avrättades.

Zanyar och Loghman satt frihetsberövade i över nio år medan Ramin satt frihetsberövad i fängelse under de senaste 14 månaderna. De utsattes enligt uppgifter för tortyr och andra grymheter under sin tid i fängelset.