Omedelbar åtgärd: Vägen ska byggas över enskilda och massgravar

Familjerna till politiska dissidenter som tvingades försvinnas och utomordentligt dödades i Ahvaz, södra Iran, på 1980-talet drabbas av otrolig mental ångest och oro eftersom myndigheterna förstör de enskilda och massgraven för sina nära och kära. De är rädda för att möta ytterligare förföljelse om de talar ut. De iranska myndigheterna bygger en väg över en massgrav och dussintals enskilda gravar i Ahvaz, Khuzestan-provinsen, som innehåller resterna av dussintals politiska dissidenter, både män och kvinnor, som tvingades försvinnas och utomrättsligt dödades under 1980-talet under massmordet 1988. Sedan den 20 juli 2018 har foto- och videobevis visat sig, vilket tycks visa att betongstrukturen som markerar massgraven samt dussintals enskilda gravar har blivit krossade i stycken. Graven är nu dolda under högar av smuts och skräp. Enligt en officiell styrelse placerad på platsen är syftet med projektet att bygga en ”boulevard” och skapa en 21 hektar stor park. Styrelsen noterar att projektet är övervakat av Ahvas kommun. Familjer av offren i Ahvaz lärde först att ett byggprojekt pågår i maj 2017. Enligt information som Amnesty International fick från människorättsförsvarare utanför Iran hade kommunala tjänstemän tidigare lovat familjerna att vägen under uppbyggnad inte skulle gå över den enskilda och massgravar. Men när familjer besökte platsen den 20 juli 2018 såg de att myndigheterna hade förstört gravarna. Ett ögonvittne har rapporterat att piktråden sattes på plats under de följande dagarna och det är nu under tung övervakning. Gravets förstörelse följer en tio år lång kampanj för verkställd försvinnande av myndigheterna som har involverat att dölja sanningen om ödet och vistelseorten för dem som utomordentligt dödades 1988, förnekar familjer rätten att ta emot och begrava resterna av sina nära och kära enligt deras traditioner, des-ecrating gravplatsen genom att förvandla den till en soptipp, förbjuda sorgritualer och spricka ner på en kritisk offentlig diskussion om morden. Ångest och nöd orsakade familjerna genom myndigheternas beslut att tvångsförsvinnas och i hemlighet utföra sina nära och kära, för att dölja varandras rester och för att avliva deras gravar utgör en form av tortyr eller annan grym, omänsklig och förnedrande behandling mot familjerna, förbjudna enligt Internationella konventionen om medborgerliga och politiska rättigheter. Vänligen skriv omedelbart på engelska, persiska eller ditt eget språk och uppmanar de iranska myndigheterna att Omedelbart stoppa förstörelsen av enskilda och massgravar som tillhör massmedierna i 1980-talet och respekterar familjernas rätt att begrava sina släktingar i värdighet.