16 avrättningar varav tre offentligt under majmånad i Iran

Iranska regimen avrättade 16 individer varav tre offentligt och verkställde fem spöstraff under majmånad. Minst 57 fångar i Gohardasht-fängelset väntar.

17 personer dödades godtyckligt under samma period samtidigt som regimen ökade trycket på politiska fångar.

Under majmånad har regimen även trappat upp sina repressiva åtgärder i ett desperat försök att kväsa de folkliga protester som fortsätter över hela landet. Tidigare i maj öppnade regimens säkerhetsstyrkor eld mot fredliga regimkritiska demonstrationer i den sydvästra staden Kazerun.

Protesterna mot regimen omfattar även lastbilschaufförernas landsomfattande strejk som går in på sin 17:e dag. Strejken sprider sig nu till andra sektorer. Detta sedan arbetare, taxiförare, busschaufförer och butiksägare i flera städer anslutit sig i solidaritet med lastbilschaufförerna samt deras protest mot försämrade levnadsförhållanden och mot regimens repression.

Enligt rapporter från Iran fortsätter iranska folket, och i synnerhet den yngre generationen, att trotsa regimens blockering av Telegram. De använder den populära meddelandetjänsten för att organisera protester, sprida nyheter samt bilder och videoklipp från demonstrationerna.