Månadsrapport för maj 2018 av Iran Human Rights Monitor

Enligt Mänskliga Rättigheters Månadsrapport för maj var det många fall av brott mot de mänskliga rättigheterna, inklusive 16 avrättningar, fem pisknings fall, 17 fall av godtyckliga mord, ökat tryck på fångar, misshandel av gatuförsäljare, förstörelse av människors hem, skära av håret av en elev tjej som var inte täckt, och undertryckande av rikstäckande fredliga protester.

Den mest chockerande händelsen i maj uppstod i den sydliga staden Kazerun, när protester blev dödliga när den iranska regimens säkerhetsstyrkor öppnade eld på demonstranter. Iran Human Rights Monitor rapporterar att minst fyra demonstranter dödades, flera skadade och många gripna. Videoklipp från insidan Kazerun visar att säkerhetsstyrkor skjuter demonstranter från rättsväsendets tak. Andra videor visar säkerhetsstyrkor som skickas av myndigheter från närliggande städer för att kväva protesterna.

Iran Human Rights Monitor har registrerat 16 avrättningar i maj månad. Tre utfördes offentligt. Dessutom meddelades namnen på 57 fängslade som väntar på verkställighet till domstolen i Rajaie Shahr (Gohardasht) Fängelse i Karaj.

Sjutton godtyckliga mord registrerades också av Iran Human Rights Monitor, inklusive 9 bärare som skjutits och dödades av Irans gränsvakter. Också rapporterade var minst fyra personer som dödades under protesterna i Kazerun, södra Iran.Under fångenskapen begick två fångar självmord på grund av hårda fängelsevillkor. Minst en fånge har dött efter att ha nekats tillgång till adekvat medicinsk behandling.

Enligt Iran Human Rights Monitor fanns det 410 registrerade gripanden över Iran, inklusive 148 politiskt motiverade arresteringar, 7 gripanden av religiösa och etniska skäl och 255 sociala arresteringar.

Några 16 fångar gick på hungerstrejker för att få sina rättigheter erkända. Arresterades under protesterna över en stats-TV-förolämpning, 8 Ahvazi-arabiska fångar iscensatt en hungerstrejk för att protestera mot de höga borgarobligationerna som fastställdes för dem.

En av konsekvenserna av 40-års regimen är det höga antalet fångar. Den 16 maj meddelade den statliga Jamaran-webbplatsen att 52 personer fängslades varje timme, med hänvisning till Hassan Moussavi Chelak, chef för Iran Social Aids Association, som nyligen sagt att 459.660 fångar fanns till fängelsebolaget 2017, ”Det betyder att att 52 personer har kommit in i fängelser varje timme. ”Han sa att ökningen av antalet fångar är ett tecken på” försämrade moraliska värderingar ”och” 15 miljoner rättsliga handlingar visar svag social moral i Iran. ”På grund av bristande insyn av officiella källor som lämnar information om gripandena, måste denna siffra anses vara minsta.

Som rapporterats av det statliga IRNA-nyhetsbyrån, sade president Rouhanis biträde i programmering och samordning av kvinnors och familjeaffär: ”På grundval av besök som vi hade från landets fängelse är kvinnor inte ordentliga i fängelser. Tyvärr är mödrar som begått oavsiktliga brott i fängelse med sina små barn. Barn som bara kommer ihåg livet som inuti fängelseväggarna … ”När det gäller kvinnornas medelålder, tillade hon:” Med den befintliga informationen var medeltiden mellan 17 och 37 år. Naturligtvis var det också äldre kvinnor. ”

Enligt den statliga ISNA-nyhetsbyrån, Asqar Jahangir, sade chefen för fängelser: ”Vi har cirka 18.000 fångar i samband med finansiella brott som är fängslade för oavsiktliga brott. Dessa fångar har ekonomiska övertygelser som att de har skrivit sina sedlar eller har blivit en garanti och inte kan betala pengarna. ”Han tillade:” Det finns också fängelsade som har haft olyckor i sina workshops, skrivit en NSF-check och inte betalat hemgift debet. Antalet av detta fall är mycket höga … Vi har 3000 fångar på grund av hemgift debet , från vilka 466 fall kan befrias genom att betala mindre än 10 guldmynt, men eftersom de inte kan betala det, är de fortfarande i fängelse. ”Jahangir påpekade resultatet av ett frågeformulär som säger, ”73% av fångarna har sagt att fattigdom är orsaken till deras fängelse. 43% av fångarna är analfabeter och lider av kulturell fattigdom. 17% av dem är fängslade för farliga beteenden ”, enligt statsstyrd Mehr nyhetsbyrå.

Huvudrätten för Ardebil-provinsen i nordvästra Iran, sade Mohammad Ali Qhasedi, ”För närvarande begränsar provinsens fängelser 770 fångar dömda för finansiella brott. Av dessa, finns 245 för att inte betala giftavgifter,  436 för andra frågor. ”State-run ILNA-nyhetsbyrån citerade honom och sa:” Tyvärr är antalet ekonomiska domar mer och det finns 35 000 av dem vars filer är föremål för granskning i olika rättssystem. ”

Förföljelsen av religiösa minoriteter fortsätter, eftersom nyligen publicerade rapporter från Iran säger att Yaresan-kvinnor hålls i beklagliga förhållanden i Qarchak-fängelset i Varamin. En av dem led skador i handen, armbågen och fingrarna samtidigt som de arresterades under Yaresan-protesten i Teheran. Hennes ben brändes av tårgas, men hon har blivit nekad sjukvård. Påstått är kvinnorna undertryckta för sina veckovisa besök.

Två parlamentsledamöter har varnat för livsmedelsbrist i fyra av landets provinser. Sjuttiofem procent av provinserna Sistan och Baluchistan i sydöstra Iran lever i fattigdom och är föremål för matbrist. Mohammad Amini Fard, som representerar Sistan och Baluchistan i regimens parlament, sade att ”Sistan och Baluchistanprovinsen är mycket låg i fråga om utveckling och orättvis fördelning av välstånd, och tyvärr på grund av bristen på naturresurser och en 18-årig torka är provinsen inför en enorm matbrist. Det är därför som byborna har flyttat till utkanten av städer som Zabol, Zahedan och Chabahar. ”

Parlamentsmedlem från Zahedan, Alim Yar Mohammadi, diskuterade de allvarliga omständigheterna för 75 procent av provinsens befolkning lider av med livsmedelsbrist. ”Folket i provinsens byar har inte tillräckligt med dricksvatten eller till och med bröd. Enligt några standarder lever de i mycket dåliga förhållanden ”, sa han och tillade:” Den här provinsen är  en plats för alla sorters sjukdomar och det kan inte nekas. Även i staden Zahedan saknar över 350 000 människor tillräckligt med rinnande vatten och vattenbilar ger många delar av staden. ”