De explosiva situationer för Irans samhälle och brist på lycka

Enligt ”World Happiness Reports” som genomförts av relevanta internationella organisationer är Iran ett av de olyckligaste länderna, som enligt årets statistik (2018) rankas som 108: e på totalt 155 platser. Tvärtom har Finland varit det lyckligaste landet i år (i motsats till Norge från förra året).

Förhöjningen av ekonomisk ojämlikhet är en av de erkända orsakerna till psykisk sjukdom i Iran.

Vid denna tidpunkt ligger ungefär 40% av byarna och 30% av städerna i Iran under fattigdomsgränsen. Det är vettigt eftersom länder med högsta nivå av ojämlikhet också har de mest ekonomiska och sociala problemen.

Mosafa Moeen, professor vid Teherans Universitet för medicinska vetenskaper, uttalade den 9 maj 2018: ”Statistiken indikerar att skillnaden och orättvisorna i vårt land är så allvarlig; och som ett resultat står vårt folk inför många problem nu ”.
Han tillade: ”Enligt det bräckliga statsindexet 2014 är Iran ett av de mest ömtåliga länderna. Det är med andra ord en av de mest instabila, när det gäller sociala, ekonomiska och politiska faktorer. Ojämlikheten mellan könen är också mycket betydelsefull, och därför mycket farlig ”.

Nivån av ”lycka” är normalt i förhållande till nivån på tillfredsställelse och förtroende hos människor, vilket i slutändan speglar välfärd och utveckling av ämnet. och enligt global statistik ligger Iran mycket lågt i detta avseende.

Gharaei Moghaddam, som är sociolog och professor vid Teherans universitet, betonade bristen på lycka i Iran: ”För att vara väldigt uppriktigt är Irans folk inte glada. Vi måste erkänna vikten av lycka som livets grund. Trots att indiska folk är fattiga är de fortfarande mycket lyckligare än våra människor ”.

Han kommenterade också sysselsättningens direkta inverkan på ”social lycka”: ”ungefär 3,5 miljoner av våra unga medborgare är arbetslösa och kan därför inte uppleva lycka. Dessutom är ”förtroende för framtiden” en annan viktig faktor. Vi har cirka 9 miljoner unga iranier som är redo att gifta oss, men har inte en klar bild av hur deras framtid kommer att se ut … om de säger hur kan de vara lyckliga? ”

Han fortsatte: ”Myndigheterna har meddelat en ökning av skilsmässa under det gångna året. Ju mer denna kurs går upp, ju mindre glada vårt land kommer att få ”.

Han hänvisade också till den västerländska litteraturen: ”Väste sociologer tror att om vi spenderar till och med en dollar på” social lycka ”, kan vi göra vinst på $ 1000 i gengäld”.

Enligt en forskning som gjorts av University of Washington D.C., desto lyckligare individen är, desto friskare blir han / hon.

Moghaddam betonade också om missnöje med de ogynnsamma anställningsvillkoren i Iran, liksom ackumuleringen av obetalda arbetstagare under de senaste månaderna. följt av en kommentar om den resulterande lyckan: ”Hur kan en man vara riktigt glad om han inte ens kan skaffa sin fru och barn?”

Med tanke på sådana dåliga omständigheter och höga inflation, skulle folk naturligtvis hellre gråta.

De explosiva sociala konsekvenserna av de nämnda omständigheterna i Iran återspeglas i de senaste protesterna och strejker över hela landet, vilket i slutändan är en indikation på stora förändringar framöver.