Iran: Kritisk hälsosituation för den framstående kvinnans politiska fånge

Hälsan hos den iranska politiska fångern Golrokh Ebrahimi Iraee har försämrats avsevärt nu när hon har varit på hungerstrejk i 50 dagar.

Iraee, som hålls i Qarchak-fängelset i Varamin, Teheranprovinsen, lider nu av olika sjukdomar som en följd av denna hungerstrejk, inklusive njurdysfunktion, svullnad i benen och förlusten av 20 kg i vikt.

Iraee började sin hungerstrejk den 3 februari som en protest mot sin olagliga överföring från Evin-fängelset till Qarchak-fängelset den 24 januari. Enligt iransk lag skiljs fångarna utifrån kategorin av deras brott, men Iraee har flyttats från en avdelning att rymma politiska fångar till ett fängelse för farliga och våldsamma brottslingar. Detta används ofta av den iranska regimen som en typ av fysisk och fysisk tortyr mot politiska fångar.

Den 19 mars krävde fyra FN-experter om att omedelbar frisläppande av Iraee och medpolitisk fånge Atena Daemi i ett offentligt uttalande, som uttryckte oro över missbruket av dessa två kvinnor och rapporterade att deras försök att prata med den iranska regimen om detta har varit mindre än fruktbart.

Uttalandet lyder: ”Deras fall illustrerar ett fortsättande mönster av trakasserier, hot och fängelse för dem som åtar sig fredliga och legitima aktiviteter i försvaret av mänskliga rättigheter och samvetsfångar, ofta genom att använda vagt formulerade eller alltför breda nationella säkerhetsrelaterade avgifter .”

Strax innan slutsatsen släpptes uttryckte italienska parlamentsledamot Pier Antonio Panzeri, ordförande för Europaparlamentets mänskliga rättigheters underkommitté (DROI) oro över dessa två kvinnliga människorättsförsvarare och uppmanade till omedelbar och ovillkorlig frisläppande.

I ett uttalande från mars 15 sa Panzeri: ”Jag är allvarligt oroad över interneringen och rapporterade grym, omänsklig och förnedrande behandling av Atena Daemi och Golrokh Ebrahimi Iraee vid Shahr-e Rey-fängelset. De betraktas som samvetsfångar av trovärdiga människorättsorganisationer. De tjänar långa och orättvisa fängelsestraffar som lämnades enbart för sitt fredliga arbete för mänskliga rättigheter. ”

Han rådde också att kvinnorna skulle få den akuta vården som de behöver till följd av attacker från andra fångar och vakter, liksom deras hungerstrejk.

Han uppmanade också att fängelsemyndigheterna tillåter att båda politiska fångarna återupptar regelbunden kontakt med deras familj och vänner, inklusive fängelsebesök och telefonsamtal.

Iraee tjänar en mening för att skriva en fiktiv berättelse om den ofta använda steningens stening som ett straff av den iranska regimen. Denna berättelse var opublicerad och var endast synlig på Iraees privata dator, som greps av regim när de arresterade sin man för sin aktivism.