Två politiska fångar i Iran i kritiskt tillstånd

Två politiska fångar i Iran befinner sig i kritiskt tillstånd efter en längre tids hungerstrejk.
Golrokh Ebrahimi Iraee och Sohail Arabi har hungerstrejkat i flera veckor i protest mot regimens grymma behandling, tortyr och omänskliga förhållanden i fängelset. Amnesty International har uppmärksammat deras fall tidigare.

Golrokh Iraee och en annan politisk fånge Atena Daemi misshandlades brutalt av fängelsevakter när de flyttades från Teherans ökända Evin-fängelse till Qarchak-fängelset i staden Varamin i januari. Detta sedan de uttryckt stöd för de pågående regimkritiska protesterna i landet.

Politiska fångar blandas med vanliga kriminella i Qarchak-fängelset. Många fångar har också drabbats av hepatit och andra sjukdomar på grund av de dåliga sanitära förhållandena i fängelset.

Politiska fången Sohail Arabi blev förflyttad till Teherans stora fängelse för att avtjäna sitt straff i exil, alltså på en annan ort än sin hemstad. Han har hungerstrejkat i en månad. Fängelsechefen, Haji Moradi, har sagt att han inte kommer skicka Sohail Arabi till sjukhus även om han dör.

Vi i DMRFuppmanar regeringen och svenska människorättsorganisationer att agera för att rädda livet på dessa politiska fångar och vidta åtgärder för deras omedelbara frigivning.