Iransk-kanadensisk miljöaktivist död i regimens förvar

En känd iransk-kanadensare har avlidit i fängelset i Iran, uppger hans son på Twitter. Enligt myndigheterna tog han sitt liv – men uppgiften ifrågasätts.Sonen Raam Emami twittrar att hans far greps den 24 januari och att modern fick information om hans död den 9 februari. Raam Emami skriver på Instagram att myndigheterna uppgett att fadern begått självmord.

Kavous Seyed-Emami var chef vid stiftelsen Persian Wildlife Heritage Foundation, som arbetar för att skydda sällsynta djur i Iran. Åklagaren Abbas Jafari-Dolatabadi i Teheran säger att Irans säkerhetsstyrkor har gripit flera personer som misstänkts för spioneri, enligt nyhetstjänsten Mizan.

– De samlade hemligstämplad information i strategiska områden… under täckmantel av vetenskap eller miljöprojekt, säger han.

Flera frihetsberövade demonstranter har dött under tortyr i regimens fängelser sedan de folkliga protesterna mot prästerskapet startade i december förra året. Regimen har dock hävdat att de tagit sina liv eller varit missbrukare.