Revolutionsgardet arresterar fler iranier med dubbelt medborgarskap

Revolutionsgardet anklagar de flesta av fångarna för att vara spioner. Släktingar och advokater till fångarna säger däremot att anklagelserna är grundlösa och att iranska regimen har arresterat dessa individer för att kunna använda dem som påtryckningsmedel i sina förhandlingar med Europa och USA.

En av dem som har arresterats och åtalats efter det kärnteknikavtalet är den iranska forskaren Ahmadreza Djalali, som vi rapporterade tidigare. Hans hustru gick ut med nyheten nio månader efter hans arrestering när hon fick veta att hennes man hade dömts till döden. Djalali var bosatt och verksam i Sverige när han år 2016 åkte till Iran för att delta i en konferens. Väl framme i landet blev han arresterad av Revolutionsgardet anklagad för spioneri och blev dömd till döden i oktober.

Utrikesministern Margot Wallström (S) gjorde följande futtiga uttalande när det blev känt att Djalali hade fått dödsstraff, ”Vi kommer att påpeka att det här kommer påverka relationen med EU, och detta när Iran och EU behöver samarbeta, inte minst när det gäller kärnteknikavtalet vi har med Iran.”

 
 

Share this Post