Iran: Ung man avrättad trots internationella protester

Iranska myndigheter avrättade Alireza Tajiki på torsdag trots internationella protester.

Alireza Tajiki var bara 15 år gammal när han arresterades. Han dömdes till döden i april 2013 av en brottmålsdomstol i Fars-provinsen i södra Iran.

Tajiki var dömd för mord och våldtäkt i första hand baserade på bekännelser som tvingats fram genom påtryckningar och tortyr.

Iran ratificerade FN:s barnkonvention 1994 och har då förbundit sig att inte döma minderåriga till döden. Trots detta fortsätter man döma ungdomar till döden.

Amnesty International kallade denna akten som en fräck och barbarisk.

Rapport av Amnesty Intrnational:

IRAN: Avrättningen av en man som var bara 15 år gammal när han greps är en skam.

10 aug 2017

Alireza Tajiki avrättades idag. Han var bara ett barn när han greps och dömdes till döden. Magdalena Mughrabi, Amnestys biträdande direktör för mellanöstern och Nordafrika sa efteråt:

”Iranska myndigheter visar än en gång totalt förakt för barnens rättigheter på ett grymt sätt genom att verkställa denna avrättning trots internationella konventioner och omvärldens omfattande protester. Denna vedervärdiga agerande markerar en vändpunkt för Iran och avslöjar hur falskt myndigheternas påstående om att ha ett riktigt rättssystem för minderåriga är.”

”Alireza Tajiki är den fjärde personen som avrättats i år som var barn vid gripandet. Han påstod att han tvingades erkänna under tortyr. Avrättningen av honom bekräftar bilden en fasansfull process där Iran arresterar barn och skickar dem till galgen, oftast efter djupt orättvisa rättegångar. Denna avrättning är ett flagrant brott mot Irans skyldigheter under FNs konvention om barnens rättigheter som landet ratificerade för två decennier sedan. Genom att döda Alireza Tajiki har iranska myndigheter visat att de tänker fortsätta med sitt motbjudande agerande och att de inte ens är villiga att implementera det egna halvhjärtade reformen för att skona livet på de som greps och döms som barn”

Bakgrund

Alireza Tajiki var 21 år gammal när han avrättades. Han greps i maj 2012 när han var bara 15 år gammal och dömdes till döden ett år senare i april 2013. En domstol i provinsen Fars i södra Iran dömde honom för mord och Lavat-e be-onf (våldtäkt, manlig förövare och manlig offer).

Rättegången var djupt orättvis och förlitade i första hand på ”erkännanden” som enligt Alireza Tajiki själv tvingades fram genom tortyr. Han misshandlades hårt, pryglades och hängdes i luften från armar och ben.

År 2013 införde iranska myndigheter några reformer i syfte att avleda kritiken. Bland dessa reformer var ett tillägg till islamiska strafflagen som ger domare befogenhet att omvandla dödsstraffet till ett annat straff om de fastställer att individen inte hade nått ”mental mognad” när brottet begicks. Än idag fortsätter dock iranska myndigheter att trotsa mänskliga rättigheter och döm dussintals unga människor till döden för brott begångna när de var under 18