Iran: Repression trappar upp under Rouhanis presidenttid

Amnesty International har rapporterat om de ökande kränkningarna av de mänskliga rättigheterna i Iran under presidenttid Hassan Rouhani.

Den iranska rättsväsendet sedan 2013 har intensifierat undertryckandet av människorättsförsvarare i Iran, enligt en rapport från Amnesty International som publicerades onsdagen den 2 augusti.

”De iranska myndigheterna har gjort en” ondskefull ”nedbrytning av människorättsförsvarare sedan Hassan Rouhani blev president, fängslar aktivister som vågar stå upp för människors rättigheter, skriver Amnesty.

På detta sätt, enligt människorättsorganisationen, har förhoppningen om att förbättra situationen för de mänskliga rättigheterna i Iran efter valet av Hassan Rouhani inte riktigt blivit förverkligad.

Enligt rapporten har den iranska domstolar har dömt många”människorättsaktivister” och försvarare av de mänskliga rättigheterna de senaste fyra åren med anklagelser ”agera mot nationell säkerhet”. De iranska regerings revolutionära domstolar har också funderat på mänskliga rättigheter Som ”brottslig” verksamhet baserad på extremt vaga och allmänna anklagelser.

Amnesty International skriver i sin rapport att ”brott” hos några av dem ”innefattar att kommunicera med EU och FN, liksom med media affärer, internationella fackföreningar och människorättsorganisationer utanför Iran – inklusive Amnesty International.”
Enligt Dieter Karge, en iransk expert på Amnesty International i Tyskland, var de främsta offren för nedbrytningen människorättsjurist, syndikat och fackföreningsrepresentanter och aktivister som har arbetat för kvinnors rättigheter, avskaffandet av dödsstraffet och för att försvara Minoriteters rättigheter, inklusive religiösa minoriteter.

De aktivister som försökte kasta ljus om massförrättningarna av 30 000 politiska fångar sommaren 1988 var särskilt riktade mot attacker och undertryckningar av domar och säkerhetsorgan, enligt Amnesty International-tjänstemannen.

Den nya Amnesty International-rapporten ”Fångad i en repressionswebb: Irans människorättsförsvarare under attack”, som visar aktuella rapporter visar att trycket och förtrycket i Iran har förvärrats sedan Hassan Rouhani anlände.

Enligt Dieter Karge är människorättsförsvarare i Iran markerade med titlar som ”utländska spioner” och ”förrädare” och dömdes till långfristiga fängelser, vanligtvis mer än 10 år. Revolutionära domstolar hålls ofta bakom stängda dörrar, och domstolens längd tar i några fall bara några minuter.

Tortyr att erkänna brott

I många fall har fångar torterats eller utsatts för misshandel och misshandel för att ”erkänna brott”, tillade Karge.

Amnesty Internationals rapport säger att den iranska regimen har alltid avvisat rapporter om mänskliga rättigheter i Iran och hävdar att i detta Land ingen hålls kvar för en fredlig användning av rättigheter som yttrandefrihet och församling.

Amnestys rapport nämner specifikt 45 personer i Iran som har blivit offer för fredlig mänsklig rättighetsaktivism. Av dessa registrerades 21 med detaljer.

Narges Mohammadi, människorättsaktivist; Athena Daemi, förespråkare för avskaffande av dödsstraffet; Golrokh Ebrahimi Iraei, civilaktivist; Jafar Azimzadeh, sekreterare för Irans arbetstagarfri fackförening och Ismail Abdi, sekreterare för Irans lärarförening, är bland de namn som Amnesty International nämner.