The 1988 massacre in Iran

Den framstående iranska människorättsadvokaten och den tidigare politiska fånge Nasrin Sotoudeh har starkt kritiserat Ebrahim Raisis kandidatur i Irans presidentval den 19 maj 2017.

”Den här kandidatens kompetens bör inte godkännas av någon anledning förrän händelserna 1988 undersöktes och det är bevisat att han inte var medbrottsling”, berättade hon för centrumet för mänskliga rättigheter i Iran (CHRI). ”Under tiden har vi en ljudfil … som visar att han hade en hand i dessa händelser.”

1988 var Raisi en av fyra i en kommission, senare känd som ”dödsutskottet”, som genomförde utomrättsliga avrättningar av tusentals politiska fångar.

Offren, som redan hade prövats och tjänstgjorde fängelsestraff, visste inte att de stod inför döden när de sedan mötte de inkvisitionsliknande förfarandena.

På den tiden fördömde Grand Ayatollah Hossein Ali Montazeri, som var arvtagaren för den islamiska republikens högsta ledare, Ayatollah Khomeini, dödsfallet och sade till utskottets ledamöter: ”Jag tror att detta är det största brott som begåtts i islamiska republiken sedan [1979] Revolution och historia kommer att fördöma oss för det …. Historien kommer att skriva ner dig som brottslingar.

Montazeris son, Ahmad, släppte den tejpade inspelningen av den konversationen i en ljudfil som publicerades online i augusti 2016, vilket ledde massakern till framkant av det offentliga minnet ..

Den månaden blev han dömd till sex år i fängelse av Specialdomstolen för prästerskapet för att släppa ljudfilen.