Ingen förbättring av situationen för de mänskliga rättigheterna i Iran.

Måndagen 6:e mars offentliggjordes rapport av Asma Jahangir den FN:s speciella rapportör om situationen av de mänskliga rättigheter i Iran till FN: s mänskliga rättigheters råd i 41 sidor  . I punkter 32 och 58 hänvisar hon till massakern av politiska fångar i 1988.

  1. I november 2016 Ahmad Montazeri son till en av Irans grundare revolutionärer dömdes till flera års fängelse efter att han släppt en decennier gammal ljudband där hans far fördömde massavrättningar av politiska fångar under sommaren 1988. Mr. Ahmad Montazeri greps anklagad för ”agerar mot den nationella säkerheten” och ”släppa en sekretessbelagd ljudfil”. Han var också anklagad för ”propaganda mot systemet”. Mr Montazeris far, en storayatollah, var en av få iranska ledare som uttryckte motstånd mot 1988 avrättning av tusentals politiska dissidenter som hade prövats och dömts till fängelse straff i fångläger i hela landet.
  1. När det gäller Ms Akbari Monfared, som tjänstgjorde en 15- år i fängelse i förhållande till hennes medlemskap i den förbjudna oppositionsgruppen känd som Folkets Mojahedin Organisation of Iran, förnekades av medicinsk behandling efter att honpublicerade ett brev krävde rättvisan för sina bröder och systrar som uppgavs vara avrättade under 1988. Iranska regeringen nekar och besvarade de flesta av dessa fall och tyder på att fångarna var i gott hälsotillstånd och att de drar nytta av ordentlig hälsa och medicinsk utrustning.