Konferens i Paris: Stoppa straffrihet för människorättsförbrytare i Iran

Framstående politiska personligheter, jurister, parlamentsledamöter från Frankrike och EU samt representanter från flera länder i Mellanöstern deltog på lördagen i en konferens vid Maison de la Mutualité i Paris för att diskutera situationen i Iran.

Tillsammans med åhörarna uppmanade talarna internationella samfundet att agera för rättvisa och för att stoppa straffrihet för människorättsförbrytare i Iran.

I konferensen diskuterades 1988 års massaker av politiska fångar i Iran där jurister och parlamentsledamöter kallade för en FN-utredning av dessa massavrättningar och åtgärder för att ställa förbrytarna inför rätta för brott mot mänskligheten.

I sitt anförande beskrev talarna USA:s politik under de senaste 16 åren som förödande för det iranska folket och regionen eftersom det hjälpte prästerskapets envälde i Iran enormt mycket.

Iranska folket, motståndsrörelsen och folket i regionen förväntar sig att USA ska ändra sin politik med den nya administration som tar över.

“Internationella samfundet måste bryta sin tystnad och passivitet gentemot prästerskapets brott i Iran och i regionen”, tillade hon med hänvisning till de 30.000 politiska fångar som avrättades av regimen i landets fängelser i 1988.

Konferensen hörde också från flera tidigare politiska fångar som nyligen flytt Iran vilka vittnade om sina hemska personliga erfarenheter,  regimens tortyr och avrättningar i fängelset samt år av förföljelse.

De framförde även meddelanden om solidaritet från politiska fångar i Evin- och regimens andra fängelser. De tackade även talarna för att stödja deras krav på rättvisa och för att uppmana internationella samfundet till utreda 1988 års massaker i syfte att åtala förbrytarna i en internationell domstol.