Frige samvetsfången Omid Kokabee

Kokabee-omidOmid Kokabee, doktorand i Experimentell Fysik, som avtjänar ett tioårigt straff i ökända Evin fängelset i Teheran – har nyligen diagnostiserats med njurcancer och att han hade utvecklat en cancertumör på hans högra njure. Kokabee opererades den 20 april för att ta bort denna njure och nu återhämtar sig på Sina sjukhus i Teheran.

Sedan januari 2011 som Omid har suttit fängslad, har hans hälsa försämrats allvarligt. Han har drabbats av njursten, förlust av tänder, hjärtklappning och andfåddhet bland andra sjukdomar.

Kokabee är sjuk men nekas läkarvård. Han står inför en ”passiv” avrättning.

Kokabee, 33, greps i Teheran efter återkomsten från USA för att besöka sin familj 30 januari 2011 och anklagades för att ha ”kommunicerat med en fientlig regering och tagit emot olagliga medel”.

Kokabee fängslades eftersom hans studier i USA gav honom kunskaper som är viktiga för Irans kärnenergiprogram men vägrade samarbeta med regeringen.

Om han hade samarbetat hade han varit fri. Istället fick han American Physical Societys Sacharovpris 2014 ”för sitt mod att vägra använda sin fysikkunskap till projekt som han anser vara skadliga för mänskligheten”. I september 2014 uppmanade APS president Malcolm Beasley Irans president Hassan Rouhani att släppa Kokabee från fängelse så att han kunde få välbehövlig sjukvård och vara i förvar hos sin familj. I ett brev i februari 2015 begärde de verkställande direktörerna i APS och American Association for the Advancement of Science (AAAS) till iranska regimens högste ledare Ali Khamenei att släppa Kokabee från fängelset av humanitära skäl.

Trots att Iranska regimens högsta domstol förklarade i oktober 2014 att det inte fanns någon rättslig grund för hans åtal och straff, har Kokabee fortsatt vara fängslad.