Europaparlamentariker förfrågade Zarif om brott mot de mänskliga rättigheterna i Iran

Förbindelserna mellan EU och Iran bör inte öka på bekostnad av de mänskliga rättigheterna, medlemmar av Europaparlamentets utskott för utrikesfrågor sade i tisdagens debatt med den iranska regimens utrikesminister Mohammad Javad Zarif.

I sin allra första besök i Europaparlamentets utskott för utrikesfrågor , medlemmar sade till honom ”situationen för de mänskliga rättigheterna i Iran, dödsstraff, offentliga avrättningar och åtal mot bloggare och journalister är oacceptabelt och kommer att fungera som ett lackmustest för framtida förbindelser ”enligt en rapport som publiceras på parlamentets webbplats.

Samtidigt iranier i Bryssel protesterade besöket av utrikesminister mullornas regim i Teheran. De samlades på måndagen utanför justitiedepartementet Bryssel, den Belgiska Nyhetsbyrån Belga rapporterade.

”Demonstranterna betonade att Iran har nått ett världsrekord med över 2300 avrättningar sedan Hassan Rouhani kom till makten 2013.”

”De uppmanade Europeiska unionen att upprättandet av ekonomiska förbindelser med Iran villkorade på ett förskott när det gäller de mänskliga rättigheterna.”

”Den iranska regimen använder landets pengar för repression inom landet och Assad i kriget i Syrien.”