Rapport – Tortyr mot utvecklingsstörda barn i Iran

En ny skakande rapport om användandet av tortyr på utvecklingsstörda barn i Teheran har chockat det iranska samhället.

Regimens statliga nyhetsbyrå Mehr publicerade en intervju med några föräldrar vars utvecklingsstörda barn har levt under tortyr under långa perioder i en klinik 50 kilometer från Teheran.

De lämnade sina barn till denna klinik som specialiserat sig på att ta hand om utvecklingsstörda patienter och är certifierad för detta arbete.

”När vi kom fram till platsen hade ett stort antal familjer samlats där. De hade kommit för att presentera sina bevis för tortyr mot deras barn”, berättar reportern.

Reportern såg ett barn med svåra knivsår i magen. Föräldrarna till dessa 139 utvecklingsstörda barn i denna klinik uppgav att de ofta hade sett blåmärken på sina barns kroppar.

När man undersökte klinikens lokaler fann man att personalen hade använt sig av ”hundterapi” och ”kedjeterapi”, vilket innebär att personalen använder hundar eller kedjar fast patienternas till sängen för att skrämma dem.

Mehr rapporterade att familjernas berättelser var så grymma att det inte kunde publicera en del av dem.

De fasansfulla förhållandena i detta center är ett exempel på en försämring av Irans vårdsystem under prästerskapets envälde som spenderar en stor del av landets budget på att öka det inhemska förtrycket och för att sprida terrorism och islamisk fundamentalism i Mellanöstern.

Denna fasansfulla rapport från regimens egna medier illustrerar samtidigt den pågående maktkampen mellan regimens olika fraktioner.