Protesterande studenter kräver att politiska fångar i Iran friges

student-day-2014-05Iranska studenter höll protester och sammankomster på Studentdagen ( sjunde december), en årligen återkommande högtid som egentligen hedrar minnet av tre studenter som sköts ihjäl i december 1953.

I en uppenbar rädsla för studentprotesterna i Teheran, avbröts Hassan Rouhanis planerade programmet vid Teherans universitet, men slutligen hölls på Iran Medical Science University ligger i ett avlägset område.

Genom införandet av extrema student-day-2014-04säkerhetsåtgärder förhindrade regimens tjänstemän studenterna för att komma in i konferenssalen där programmet hölls.

Ändå under Hassan Rouhani tal, frågade eleverna honom om den senaste tidens höga prisökning på bröd. Bröd är av den viktigaste basmaten för många iranier.

Studenter skanderade också slagord: ”Självständighet, frihet, republiken Iran” i ett uttryck för motstånd mot prästerskapets religiösa styre i Iran.student-day-2014-01

Videoklipper som sprider sig på sociala medier visa hur de repressiva styrkor använder batonger för att tysta ner de.

Vid Teheranuniversitet, energi högskolan och Iran universitet för vetenskap och teknik, krävde studenter via sina slagord att ”Politiska fångar måste friges”. Studenterna vid Allameh University ropade parollen ”Varken Gaza eller Libanon, jag offra mitt liv för Iran”. Regimens kravallpolisstyrkor hindrade studenter från att ta bilder eller filma.

 

Tidigare befälhavare för regimens elitstyrka revolutionsgardet, IRGC, Brigadgeneral Mohammad Bagher Qalibaf, som är borgmästare i Teheran, tvingades annulleras sitt planerade tala på Sharif-University i Teherans , på grund av studentprotesterna.

I lördags den 6 december demonstrerade ett antal iranier och anhängare till iranska nationella motståndsrörelse i Sergels torg i Stockholm för att visa stöd för iranska studenternas kamp.

Stöd vårt arbete för mänskliga rättigheter

Bankgiro: 5570-3144

UN Special Rapporteur calls for accountability on human rights abuses in Iran

 

        No to execution  No to prison

A book about situation of human rights in Iran

Crackdown on Iran protests

Debattartikel på GP: Sverige måste sluta stötta Irans brutala regim

Dataskyddsförordningen

Dataskyddsförordningen

The recent report of Amnesty International about Iran

Stockholm: Demonstration, Nej till avrättning i Iran den 7 okt

FÖRBUNDETS ÅRLIGA GEMENSKAPS MÖTE

The speech of Javid Rahman the U.N. especial reporter of Human Rights in Iran

Årliga mötet 2020

Categories