Manifestation i Stockholm och Göteborg: Avskaffa dödsstraffet i Iran

FFFI:s medlemmar, exiliranier, svensk-iranier och sympatisörer till Iranska nationella motståndsrådet deltog under lördagen i manifestationer i Stockholm och Göteborg för att protestera mot den oroväckande ökningen av antalet avrättningar i Iran.

Deltagarna i Göteborg och Stockholm betonade att prästerskapets envälde har genomfört närmare 1000 avrättningar varv flera genom offentlig hängning under Rohanis första år som president.

De fördömde regimens systematiska användning av dödsstraff som under senaste månaderna har följts av en ny våg av godtyckliga arresteringar av journalister, människorättsaktivister och oppositionella jämte ökad censur av sociala medier och press.

Detta i ett försök att förebygga och stoppa folkliga missnöjesyttringar och regimkritiska protester. Detta har dock inte skrämt iranska folket till tystnad och de göra enorma personliga uppoffringar för att öppet uttrycka sitt missnöje och kritisera prästerskapets medeltida politik.

”Rohanis första år med ett ökat inhemska förtryck visar att begreppet ”moderat” president i prästerskapets envälde är endast en bedräglig illusion”, sade en av deltagarna i manifestationen i Göteborg.

”Internationella samfundet kan inte fortsätta blidka prästerskapets systematiska människorättsbrott i hopp om att säkra eftergifter under de pågående förhandlingarna om prästerskapets misstänkta kärnteknikprogram”, sade FFFI:s vice ordförande Mojtaba Ghotbi som deltog i manifestationen i Stockholm.