Konferens i Paris: Åtal mot iranska motståndsrörelsen läggs ner i Frankrike

Paris – FFFI:s medlemmar tillsammans med hundratals iranier och sympatisörer av ett fritt och demokratiskt Iran från andra delar av Europa deltog under onsdagen, den 24 september, i en stor konferens i Salle Wafram i centrala Paris för att fira stängningen av den rättsliga processen mot Iranska motstånds rådet (NCRI) och dess ledare Maryam Rajavi i Frankrike.

Franska undersökningsdomare avfärdade i förra veckan samtliga anklagelser mot iranska motståndsrörelsen under en rättslig process mot organisationen i Frankrike som hade pågått i 14 år. Denna historiska dom är ett definitivt slut för den rättsliga processen mot iranska motståndsrörelsen vilken advokater och juridiska experter beaktar som ett av de längsta rättsfallen i Frankrikes nutidshistoria.

NCRI:s valda-president, Maryam Rajavi, samt flera politiker,framstående franska jurister och advokater som representerade organisationen under rättsprocessen höll tal inför åhörarna. Bland politikerna i panelen fanns Alejo Vidal Quadras, tidigare vice ordförande i Europaparlamentet, Ingrid Betancourt, tidigare presidentkandidat i Colombia och Anne-Marie Lizin, belgiska senatens hedersordförande.

Henri Leclerc, en framstående franska jurist och människorättsförsvarare skickade ett videobudskap till konferensen.

Maryam Rajavi sade i sitt anförande att ”det franska rättsväsendet omvandlades i detta rättsfall till ett verktyg i händerna på prästerskapets envälde, men idag som Henri Leclerc uttryckte det, visade franska åklagarmyndigheten att den kan avstå från ge efter för politiska överväganden”.

”Det är dags för Frankrike att visa beslutsamhet och demontera iranska regimens nätverk av agenter, revolutionsgardets bulvanföretag och organisationer i Frankrike och Europa. … Samarbete med iranska regimen under förevändning att bekämpa ISIS är ett livsfarligt politiskt misstag som underblåser spridning av terrorism och fundamentalism”, sade NCRI i ett uttalande efter konferensen på onsdag.