Konferens i Oslo: Västvärlden måste konfrontera iranska regimens MR-brott

FFFI – Oslo – Förenade Föreningar för ett Fritt Iran (FFFI) var en av flera iranska föreningar och samfund från Norden som deltog i en stor konferens i Oslo på tisdagen för att kräva konkreta åtgärder från de nordiska regeringarna mot prästerskapets systematiska kränkningar av iranska folkets medborgerliga fri- och rättigheter.

Deltagarna lyfte fram den alarmerande försämringen av situationen för mänskliga rättigheter i Iran med en bekymrande ökning av antalet avrättningar under prästerskapets nya president Hassan Rohani som har uppemot 700 avrättningar på sitt samvete sedan han tog över presidentposten i augusti förra året.

FFFI:s medlemmar deltog i konferensen tillsammans med hundratals exiliranier från andra nordiska länder för att uppmärksamma och visa sitt stöd för iranska folkets pågående kamp för ett fritt och demokratiskt Iran, i synnerhet den senaste veckans regimkritiska protester i syd och sydvästra Iran efter att prästerskapets statliga television förolämpade iranska folkgruppen, lörer.

Deltagarna i konferensen vädjade till de nordiska regeringarna att agera bestämt och skyndsamt mot den senaste tidens dramatiska ökning av antalet avrättningar i Iran och inse att dessa är prästerskapets verkliga vapen för att kväsa iranska folkets dröm om frihet, demokrati, välstånd och en bättre framtid.

Konferensen hade även ett budskapet till internationella samfundet, särskilt till världens demokratiska regeringar, vilket var att det är dags att stå med iranska folket samt stödja dem och deras legitima motståndsrörelse i deras modiga strävan att avsätta prästerskapets envälde genom en folklig demokratisk förändring.

FFFI och de andra iranska föreningarna betonade att de stöder detta alternativ som det mest trovärdiga och hållbara vilket inte bara förkastar dagens farliga och skamliga eftergiftspolitik gentemot iranska regimen men även förhindrar ett ödesdigert framtida krig som ingen önskar.

Talarna vid konferensen framhöll att de nordiska regeringarna och internationella samfundet bör agera för att FN:s säkerhetsråd tar upp iranska regimens brott mot mänskliga rättigheter och hänskjuta prästerskapets ledare till en internationell domstol så att de ansvariga för decennier av grymma människorättskränkningar kan ställas inför rätta. Detta sedan prästerskapets ledare systematiskt ignorerat FN:s rekommendationer till förbättringar av situationen för mänskliga rättigheter i Iran vilka lyfts fram i över 50 resolutioner från FN:s generalförsamling och FN:s MR-råd som fördömer iranska regimen för dess människorättskränkningar.

Talarna betonade att de nordiska länderna kan och bör dessutom leda ett internationellt initiativ för att pressa prästerskapets ledare med riktade ekonomiska straffåtgärder om regimen inte släpper in FN:s särskilde rapportör för mänskliga rättigheter i Iran, Dr Ahmed Shaheed, i landet under närmaste framtiden.

Konferensen framhöll att internationella samfundet, i synnerhet FN och USA, bör ta sitt ansvar och vidta skyndsamma åtgärder för att säkerställa ett internationellt skydd för de asylsökande invånarna i Camp Liberty, medlemmar av iranska oppositionsgruppen Folkets mojahedin (PMOI), som enligt uttalande från FN:s flyktingkommissariat (UNHCR) har rätt till grundläggande skydd under internationell rätt.

Flera talare krävde även att FN startar en oberoende och grundlig utredning av förra årets massaker i Camp Ashraf, som ägde rum på order av iranska regimen i dess försök att eliminera iranska oppositionsgruppen PMOI, samt hänskjuta ärendet till Internationella brottmålsdomstolen så att de ansvariga för denna massaker kan ställas inför rätta.

Iranska nationella motståndrådets valda president, Maryam Rajavi, Rudy Giuliani, före detta borgmästare i New York och presidentkandidat (2008) och Tahar Boumedra, f.d. chef för FN:s Irakmissions kontor för mänskliga rättigheter, som samtidigt var på besök i Norge, var konferensers hedersgäster.

Tahar Boumedra sade i sitt tal inför konferensen att läget för flyktingarna i Camp Liberty är akut och att dem står inför hotet att utrotas systematiskt om de inte snabbt tas emot av tredje länder. ”Detta hot är reellt och verkligt”, betonade han och uppmanade de europeiska länderna att vardera ta emot ett mindre antal flyktingar fråm Camp Liberty. ”Detta skulle enkelt lösa dagens problem med Iraks regering vilket i dagsläget hotar flyktingarnas liv.