Paris – ”konventionen för demokrati i Iran”

Paris – 2014-02-08 –  300 iranska föreningar från Europa, Nordamerika och Australien som deltog i en konvention i Paris under lördagen till stöd för en demokratisk förändring i Iran.

Konventionen för demokrati i Iran, som var den första av sitt slag, omfattar ett brett spektrum av iranska intellektuella, politiska aktivister samt människorätts- och kvinnorättsaktivister, forskare, yrkesverksamma, företagare, studenter, etniska och religiösa minoriteter.

Konventionen avfärdade beskrivningen av prästerskapets nya president, Hassan Rohani, som moderat och betonade sitt fulla stöd till iranska nationella motståndsrådets 10punktsplan för ett demokratiskt Iran.

 

Iranska nationella motståndsrådets valda presidet Maryam Rajavi. Frankrikes tidigare utrikesminister, Bernard Kouchner, EP-ledamot och ordförande för EP:s interparlamentariska grupp Friends av a Free Iran, Struan Stevenson samt amerikanska personligheter, Patrick Kennedy, John Bolton, Frances Townsend och Mark Ginsberg var specialgäster som höll tal till de över tusen deltagare under lördagens konvention.

De amerikanska personligheterna framhöll i sina tal att denna konvention för demokrati i Iran samt de många iranska föreningar som deltog där visade att den iranska motsåndsrörlsen har ett omfattande stöd hos exiliraner och iranska folket. De betonade att USA bör stödja iranska folkets modiga kamp för ett fritt och demokratiskt Iran.

De avfärdade beskrivningen av prästerskapets nya president, Hassan Rohani, som moderat mot bakgrund av den förvärrade situationen för mänskliga rättigheter i Iran med en drastisk ökning av antalet avrättningar.  De amerikanska talarna framhöll att konventionen och de många iranska föreningar som deltog där visade att den iranska motsåndsrörlsen har ett omfattande stöd hos exiliranier och iranska folket. De betonade att USA bör stödja iranska folkets modiga kamp för ett fritt och demokratiskt Iran.

Talarna fördömde nya vågen av avrättningar i Iran och uppmanade amerikanska regeringen, FN och EU att göra mer för att skydda de försvarslösa invånarna i Camp Liberty.