Vad gör Bildt i Iran?

Sveriges utrikesministern Carl Bildt åker på måndag till Iran! Då kommer han att skaka hand med personer, som har blod på sina händer! Iran är den världens värsta diktaturer i världen: diskriminering och förföljelse av homosexuella, etniska grupper och kvinnor, rättslöshet, tortyr, massavrättningar av politiska opponenter och avrättning av minderåriga. Under den nye presidentens Hassan Rohanis tid 2013 avrättades över 500 personer, en klar ökning och i december stenades fyra kvinnor till döds.

Det enda rätta vore en total bojkott av denna diktatur.
Det är ytterst upprörande och ren skam, att Carl Bildt genom sitt besök legitimerar och därmed stöder en sådan blodig diktatur. Det går stick i stäv med Sveriges grundläggande och officiella värderingar: att kraftfullt värna demokrati, stödja demokratiska strävanden och försvara mänskliga rättigheter.
Det finns bara ett sätt på vilket Carl Bildt kan rädda sig och Sverige från skam och vanära.
Han måste med skärpa kräva
• att Iran följer FN-konventionen om mänskliga rättigheter (däribland varje människas rätt till sitt eget liv), International Convenant on Civil and Political Rights samt Convention om the Rights of the Child (Iran är delaktigt i samtliga), och
• att Iran omedelbart slutar tortera och avrätta politiska fångar. I stället hade landet följa FN:s direktiv om att utfärda ett moratorium för dödsstraff, i likhet med flera andra länder.
• Ett totalt uppfyllande av dessa krav måste vara en förutsättning för vidare förbindelse mellan Sverige och Iran.
Carl Bildt har nu chansen att överge Sverige helt verkningslösa eftergiftspolitik och i stället visa, att vårt land värnar om demokrati, mänskliga rättigheter och medmänsklighet. Carl Bildt: Ta chansen!

Människorättsaktivister,
Osborn Holmstrand
Parvin Radjabi