Stening av iransk kvinna stoppas

Den iranska kvinna som dömts till döden genom stening fick på torsdagen beskedet att domen upphävts. Det är däremot oklart om hon kommer att avrättas på annat sätt. Samtidigt väntar minst 15 personer på att stenas till döds i Iran.

43-åriga Sakineh Mohammadi Ashtiani dömdes 2007 till döden för äktenskapsbrott. I tisdags uppmanade EU Iran att stoppa avrättningarna av henne och ytterligare två personer som dömts till döden genom stening.

Ashtiani dömdes 2006 till 99 piskrapp för att, efter att hennes man dödats, ha haft en relation med en annan man. Samma år, under rättegången mot hennes mans mördare, dömde en annan domstol Ashtiani till döden för att ha haft ett förhållande med mördaren före hennes mans död. Ashtiani har erkänt brotten, men sedan tagit tillbaka erkännandet som hon hävdar gavs under tvång, skriver BBC

Efter den världsomspännande kampanjen för att få domen mot Sakineh Mohammadi Ashtiani hävd meddelade myndigheterna i Iran på torsdagen att Ashtiani inte kommer att stenas till döds. Det är fortfarande oklart om hon kommer att avrättas på annat sätt eller om dödsdomen upphävts helt.

Ashtianis son säger till Guardian att hans mamma är mycket tacksam för det stöd hon fått från omvärlden.

– Det är första gången på flera år som jag hörde lite hopp i min mammas röst, säger sonen till tidningen.

Men fortfarande väntar minst femton personer i Iran, tolv kvinnor och tre män, på att avrättas genom stening, skriver Guardian. Alla de tolv kvinnorna och en av männen är dömda för äktenskapsbrott.

Iranska människorättsaktivister säger till tidningen att familjerna till kvinnor som dömts till döden genom stening ofta vänder dem ryggen. Det finns fall där kvinnor inte har velat bli släppta från fängelset eftersom de är rädda för att dödas av sin familj.

– Mohammadi Ashtianis fall är fantastiskt eftersom hennes barn för en kampanj för att få henne frigiven, säger människorättsaktivisten Soheila Vahdati.

DN

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.