Medicinsk sanktion mot Camp Ashraf

Det har snart gått en månad sedan irakisk militär drabbade samman med den iranska oppositionsgruppen Folkets mujahedin i Camp Ashraf norr om Bagdad. Situationen för de skadade i lägret där flera svenska medborgare befinner sig har därefter varit svår.

– De är under bojkott och medicinsk sanktion. Det finns ingen vård, inga mediciner och inga behandlingar i Camp Ashraf. De skadade mår allt sämre och läget är kritiskt för elva av dem, säger Fathi Mojtaba, som är medlem i det iranska demokratiska akademiska förbundet och har kontakt med personer i lägret, till DN.se.

Vid stormingen av lägret i början av april dödades 34 människor och många fler skadades. En av de döda var svensk medborgare. Internationellt fördömdes våldet mot exiliranierna, som bor i Camp Ashraf nära gränsen till Iran. Amnesty International varnade Irak för att använda våld mot medlemmar ur Folkets mujahedin och vill nu att myndigheterna ska utreda den, enligt organisationen, oprovocerade attacken. Även FN har krävt att Irak utreder händelsen.

Frågan kring Camp Ashraf är också väldigt känslig, vilket framkommer när DN.se letar information inför artikeln. Irak vill inte ha kvar exiliranierna i landet medan Folkets mujahedin strider för att få stanna kvar. Historien är lång och båda sidor anser sig ha rätt.

Camp Ashraf upprättades redan år 1986 och var efter att Saddam Hussein störtades under amerikanskt beskydd. När Irak tog över suveränitet från USA år 2009 meddelade regeringen i Bagdad att lägret ska stängas. I dag, två år senare, lever fortfarande runt 3.400 exiliranier kvar i Camp Ashraf. Av dem är fyra svenska medborgare och två har permanent uppehållstillstånd i Sverige, enligt UD:s pressjour.

USA avväpnade oppositionsgruppen år 2003, men ändå har den irakiska regeringen även tidigare gått till anfall mot lägret. Sommaren 2009 dödades elva människor och flera skadades. Fathi Mojtaba är orolig över att fler attacker är att vänta efter den senaste i början av april.

– Det var en fruktansvärd massaker. Jag hittar inga ord för den, säger han.

Sedan ett par dagar tillbaka står nu anhöriga och allierade och protesterar utanför FN-byggnaden i Genève, berättar han. Även i Sverige har demonstrationer anordnats i centrala Stockholm och utanför USA:s ambassad. I fredags anordnades en presskonferens vid Mynttorget för få omvärlden att reagera och förhindra en humanitär katastrof i lägret.

– Vi vill ha FN-närvaro i Camp Ashraf och vi vill gärna att USA som lämnade garanti till varje flykting som var där när de gick undan 2009, att de tar tillbaka Camp Ashraf, säger Mojtaba och fortsätter:

– Det som den irakiska regeringen håller på med mot män, kvinnor och barn är rena brott mot mänskliga rättigheter. Det är en kriminalitet som de håller på med.

Susanne Jacobsson

susanne.jacobsson@dn.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.