Dödligt våld mot Camp Ashraf måste utredas

2011-04-10

Amnesty kräver att de irakiska myndigheterna omedelbart genomför en opartisk utredning av den oprovocerade attacken, på fredagen, mot de exiliranier som lever i Camp Ashraf norr om Bagdad.

Irakiska trupper sig in i lägret på fredagen. När trupperna mötte motstånd attackerades lägerinnevånarna med kraftigt övervåld. Detta är den senaste i raden av våldsamma attacker som den irakiska regeringen har utfört mot Camp Ashraf.

De irakiska säkerhetsstyrkorna ska ha varit kraftigt beväpnade och sköt skarpt när de mötte motstånd. Flera personer ska ha dödats men det finns ännu ingen säker uppgift över de exakta antalet dödade eller skadade..

Camp Ashraf ligger 60 km norr om Bagdad och i lägret finns cirka 3 400 exiliranier och flyktingar, bland dem flera medlemmar av den förbjudna iranska oppositionsgruppen Folkets Mujaheddin (PMOI). 

Sedan USA överlämnade kontrollen över Camp Ashraf till de irakiska säkerhetsstyrkorna, i mitten av 2009, har PMOI informerat Amnesty om att den ständiga militära närvaron har försämrat tillgången på sjukvård såväl inne i lägret som utanför. En irakisk säkerhetskommitté kontrollerar införsel av medicinsk utrustning och har också beslutanderätt över vilka som ska ges tillstånd av få specialistvård utanför lägret. Enligt PMOI innebar detta att det inte fanns sjukvårdsutrustning för att ta hand om de skadade i lägret efter attacken i fredags. 

– Om detta stämmer är det mycket allvarligt. Oavsett myndigheternas inställning till lägret har de en absolut skyldighet att bistå med akut och nödvändig sjukvård, säger Malcolm Smart, chef för Amnestys Mellanösternavdelning.

Videoklipp som PMOI har lagt ut på YouTube visar hur de irakiska soldaterna skjuter urskillningslöst rätt in i folksamlingen och hur soldater försöker köra över människor med sina militärfordon.

En talesman för den irakiska regeringen hävdar att invånarna i Camp Ashraf gjorde ”uppror” och kastade sten mot militären. Han påstår vidare att det inte förekom någon skottlossning utan att soldaterna tvingades använda våld för att mota tillbaka invånarna i lägret. 

Efter en tidigare attack mot Camp Ashraf, den 28 juli 2009 då sex människor dödades, meddelade de irakiska myndigheterna att de hade tillsatt en utredning. Något resultat från utredningen har ännu inte presenterats och ingen har ställts till svars för den attacken.

Läs mer 

Pressnotisen författad av: Elisabeth Löfgren

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.